Блог

Какво ще се случи ако не почистваш скарата си редовно?

Какво ще се случи ако не почистваш скарата си редовно?

Какво ще се случи ако не почистваш скарата си редовно?

С две думи – лоши неща

  По последни проучвания на скара ти има средно по 1,7 милиона бактерии на кв.см. И си представи, че това е със 124% повече от бактериите по тоалетната ти чиния.

  Как е възможно това ли?

  Вероятно, както повечето хора ти също оставяш скарата ти да изстине, след като любимите ти пържолки вече са се изпекли. Затваряш капака или изключваш щепсела и забравяш, за това което остава по решетките. А там обикновено остават малки парченца храна, нагар или мазнина. В повечето случаи хората въобще не обръщат внимание и пекат храната си върху зле почистена или върху непочистена скара. А всъщност непочистената скара създава перфекти условия за появата на бактерии. Разлагащата се храна и мазнината допълнително привлича мухи и други насекоми носещи със себе си различни микроби. Всичко това води до появата на микс от болестотворни организми, които щом попаднат в човешкото тяло могат до доведа до тежко хранително отравяне. Хранителното отравяне е съпроводено с гадене, висока температура, отпадналост и дори може да доведе до хоспитализация.

  За да предотвратиш такъв негативен развой трябва скарата ти да е винаги идеално чиста. Противно на всеобщото мнение „ще мине през огъня“ не върши работа. Хубаво е да знаеш, че повечето болестотворни бактерии са резистентни на високи температури.

  Преди и след всяко ползване скарата трябва да се почиства старателно с телена четка или камък за почистване. Най-добре е да го правиш докато скарата е още гореща. Така мазнината ще се разтопи и по лесно ще се отдели от металните решетки.

  Коментари

  Тази статия все още няма коментари

  Остави коментар

  BBQ съвети и трикове

  BBQ съвети и трикове

  Какво ще се случи ако не почистваш скарата си редовно?

  Какво ще се случи ако не почистваш скарата си редовно?

  Какво ще се случи ако не почистваш скарата си редовно?С две думи – лоши нещаПо последни проучвания на скара ти има средно по 1,7 милиона бактерии на кв. Какво ще се случи ако не почистваш скарата си редовно?С две думи – лоши нещаПо последни проучвания на скара ти има средно по 1,7 милиона бактерии на кв. 2022-12-23T10:57:32+02:00 Какво ще се случи ако не почистваш скарата си редовно?

  <p><strong>Какво ще се случи ако не почистваш скарата си редовно?</strong></p> <p>С две думи &ndash;<span>&nbsp;</span><span><strong>лоши неща</strong></span></p> <ol></ol> <p>По последни проучвания на скара ти има средно по 1,7 милиона бактерии на кв.см. И си представи, че това е със 124% повече от бактериите по тоалетната ти чиния.</p> <p>Как е възможно това ли?</p> <p>Вероятно, както повечето хора ти също оставяш скарата ти да изстине, след като любимите ти пържолки вече са се изпекли. Затваряш капака или изключваш щепсела и забравяш, за това което остава по решетките. А там обикновено остават малки парченца храна, нагар или мазнина. В повечето случаи хората въобще не обръщат внимание и пекат храната си върху зле почистена или върху непочистена скара. А всъщност непочистената скара създава перфекти условия за появата на бактерии. Разлагащата се храна и мазнината допълнително привлича мухи и други насекоми носещи със себе си различни микроби. Всичко това води до появата на микс от болестотворни организми, които щом попаднат в човешкото тяло могат до доведа до тежко хранително отравяне. Хранителното отравяне е съпроводено с гадене, висока температура, отпадналост и дори може да доведе до хоспитализация.</p> <p>За да предотвратиш такъв негативен развой трябва скарата ти да е винаги идеално чиста. Противно на всеобщото мнение &bdquo;ще мине през огъня&ldquo; не върши работа. Хубаво е да знаеш, че повечето болестотворни бактерии са резистентни на високи температури.</p> <p>Преди и след всяко ползване скарата трябва да се почиства старателно с телена четка или камък за почистване. Най-добре е да го правиш докато скарата е още гореща. Така мазнината ще се разтопи и по лесно ще се отдели от металните решетки.</p>