Блог

Как да мериш температурата, без да ползваш термометър

Как да мериш температурата, без да ползваш термометър

Случвало ли ти се е да изгориш пържолите?

А да ги оставиш недопечени?

Това най-често се случва когато не знаем каква е силата на скарата и вътрешната температура на месото, което печем.

Най-лесния начин да определим степента на изпичане на мръвката е като използваме термометър. Има най-различни варианти на тази полезна джаджа. От малки ръчни, до професионални, дигитални, безжични термометри с вградени режими на печене, таймер и аларма.

За съжаление не винаги ще имаш термометър наблизо.

Най-добрия начин в този случай е да определеш температурата на ръка.

Как се определя температурата на скарата?

Задръж ръката си на около 10-12 см над скарата и виж колко време можеш да я задържиш, преди топлината да стане непоносима:

  • 6 секунди – ниска температура
  • 4 секунди – средна температура
  • 2 секунди – висока температура
  • 0 секунди – много висока температура

Как се определя степента на изпичане на месото?

Първо провери степента на опичане на месото, като внимателно го натиснеш с пръст. След това го сравни с твърдостта на дланта си, както е оказано на долната схема:

  • Докосни палеца с показалеца на едната си ръка. С другата натисни дланта в основата на палеца. Ако твърдостта е същата като на месото което готвиш значи то е Rare (Недопечено)
  • Докосни палеца със средния пръст на едната си ръка. С другата натисни дланта в основата на палеца. Ако твърдостта е същата като на месото което готвиш значи то е Medium Rare (Средно Недопечено)
  • Докосни палеца със безименния пръст на едната си ръка. С другата натисни дланта в основата на палеца. Ако твърдостта е същата като на месото което готвиш значи то е Medium (Средно Изпечено)
  • Докосни палеца с кутрето на едната си ръка. С показалеца на другата натисни дланта в основата на палеца. Ако твърдостта е същата като на месото което готвиш значи то е Well Done (Добре Изпечено)

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

BBQ съвети и трикове

BBQ съвети и трикове

Как да мериш температурата, без да ползваш термометър

Как да мериш температурата, без да ползваш термометър

Случвало ли ти се е да изгориш пържолите?А да ги оставиш недопечени?Това най-често се случва когато не знаем каква е силата на скарата и вътрешната темпе Случвало ли ти се е да изгориш пържолите?А да ги оставиш недопечени?Това най-често се случва когато не знаем каква е силата на скарата и вътрешната темпе 2022-12-14T14:33:15+02:00 Как да мериш температурата, без да ползваш термометър

<p><span style="color: #ff0000;"><strong>Случвало ли ти се е да изгориш пържолите?</strong></span></p> <p>А да ги оставиш недопечени?</p> <p>Това най-често се случва когато не знаем каква е силата на скарата и вътрешната температура на месото, което печем.</p> <p>Най-лесния начин да определим степента на изпичане на мръвката е като използваме термометър. Има най-различни варианти на тази полезна джаджа. От малки ръчни, до професионални, дигитални, безжични термометри с вградени режими на печене, таймер и аларма.</p> <p>За съжаление не винаги ще имаш термометър наблизо.</p> <p>Най-добрия начин в този случай е да определеш температурата на ръка.</p> <p>Как се определя температурата на скарата?</p> <p>Задръж ръката си на около <strong>10-12 см</strong> над скарата и виж колко време можеш да я задържиш, преди топлината да стане непоносима:</p> <ul> <li>6 секунди &ndash; ниска температура</li> <li>4 секунди &ndash; средна температура</li> <li>2 секунди &ndash; висока температура</li> <li>0 секунди &ndash; много висока температура</li> </ul> <p><strong>Как се определя степента на изпичане на месото?</strong></p> <p>Първо провери степента на опичане на месото, като внимателно го натиснеш с пръст. След това го сравни с твърдостта на дланта си, както е оказано на долната схема:</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11372/files/image/book_print_update_july2021.jpg" width="583" height="350" class="aligncenter" /></p> <ul> <li>Докосни палеца с показалеца на едната си ръка. С другата натисни дланта в основата на палеца. Ако твърдостта е същата като на месото което готвиш значи то е Rare (Недопечено)</li> <li>Докосни палеца със средния пръст на едната си ръка. С другата натисни дланта в основата на палеца. Ако твърдостта е същата като на месото което готвиш значи то е Medium Rare (Средно Недопечено)</li> <li>Докосни палеца със безименния пръст на едната си ръка. С другата натисни дланта в основата на палеца. Ако твърдостта е същата като на месото което готвиш значи то е Medium (Средно Изпечено)</li> <li>Докосни палеца с кутрето на едната си ръка. С показалеца на другата натисни дланта в основата на палеца. Ако твърдостта е същата като на месото което готвиш значи то е Well Done (Добре Изпечено)</li> </ul>